13 mei 2023

1-daagse bedevaart naar Kevelaer

Gemeenschap: Algemeen

           

 

1-daagse bedevaart naar Kevelaer

 

Op zaterdag 13 mei 2023 zullen we met twee parochies een dag op bedevaart gaan naar Kevelaer in Duitsland, en u bent van harte uitgenodigd om met ons mee te gaan. Er zullen twee bussen rijden, één met vertrekpunten Melissant en Oud-Beijerland, en één met vertrekpunten Hellevoetsluis en Hoogvliet. Wij voegen de twee groepen samen in Kevelaer en zullen daar de Eucharistie vieren in de Maria basiliek, u zult een rondleiding krijgen, er is tijd om te winkelen en op de terugreis zullen wij met elkaar gaan dineren waarna u weer terug wordt gebracht op de plek waar u bent ingestapt.

Een deel van het pastoraal team zal met u meegaan en zal u in Kevelaer begeleiden. Zij zullen zich ook verdelen onder de bussen.

De kosten voor deze bedevaart zijn 80 euro en dit is inclusief de busreis en het diner. Lunchen kunt u na de Eucharistieviering in verschillende gelegenheden in Kevelaer, zo ook de aanschaf van uw religieuze artikelen, deze kosten zijn niet inbegrepen.

Voor deze reis is er een capaciteit voor 120 mensen, dus wees er op tijd bij. Aanmelden doet u door onderstaand inschrijfformulier in te vullen vóór 15 april.

U krijgt hierna per mail een bevestiging, een factuur, en alle overige informatie wanneer het gehele programma bekend is.

 

Omdat Kevelaer in Duitsland ligt is het verplicht om tijdens deze reis een geldig identiteitsbewijs bij u te dragen.

 

Het Duitse plaatsje Kevelaer (vlak over de grens bij Venlo) is al eeuwenlang een bekend Mariabedevaartsoord. Al sinds 1642 wordt er in deze plaats een wonderbaarlijk genadebeeld (een ets) van de Maagd Maria vereerd. Dit genadebeeld staat bekend als de ‘Consolatrix Afflictorum’: de ‘Troosteres der bedroefden’.
Handelsreiziger Hendrick Busman was in 1641 op weg van Weeze naar Geldern en bad bij een kruis op een kruising vlakbij het gehucht Kevelaer, toen hij tot driemaal toe een oproep van Maria hoorde: “Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!” Busman was arm, maar de kapel kwam er in 1642. Pelgrims volgden al snel en ook de eerste genezingen lieten niet lang op zich wachten. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk. Om het oorspronkelijke stenen gebedszuiltje heen werd in 1654 de Genadekapel gebouwd, enkele jaren eerder was er al een bedevaartkerk gebouwd. In de negentiende eeuw werd de grote Mariakerk gebouwd, die in 1923 tot basiliek werd verheven.
Kevelaer behoorde enige tijd tot het bisdom Roermond, ging in 1801 tot het bisdom Aken behoren en werd vanaf ongeveer 1823 ingedeeld bij het bisdom Münster. Voor Nederlandse katholieken ‘boven de rivieren’ was Kevelaer lange tijd zeer belangrijk, omdat in het protestantse noorden openbare katholieke geloofsuitingen verboden waren. In het koninkrijk Pruisen, waar Kevelaer onder viel, bestond echter wel godsdienstvrijheid.

aanmeldformulier 1-daagse bedevaart naar Kevelaer

Parochie(Vereist)
Naam:(Vereist)
Adres:(Vereist)
DD slash MM slash JJJJ
U moet zelf zorgen voor een geldig paspoort of identiteitsbewijs