19 oktober 2024 om 15:30

Sint Hubertus-viering in Brielle op 19 oktober 15:30 uur

Gemeenschap: AlgemeenBrielle
Locatie: Kerk - HH Martelaren van Gorkum, Nobelstraat, Brielle, Nobelstraat 22 3231 BC Brielle

Sint Hubertus-viering in Brielle op 19 oktober 15:30 uur

De Internationale St. Hubertus-Orde is genoemd naar St. Hubertus, de patroonheilige van de jagers, geboren in 656. De orde is in 1695 opgericht door Franz Anton, rijksgraaf van Šporck. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de "wet tot opheffing van de adel, de wereldse ridder- en damesorden en bepaalde titels en waardigheden" op 3 april 1919. Deze ontnam de Hubertusorde niet alleen de maatschappelijke basis, maar ook zijn rechtmatige grondslag.
Op 10 mei 1950 werd de Orde in Wenen, op initiatief van bondskanselier Leopold Figl en onder protectoraat van de Oostenrijkse Bondsregering, weer nieuw leven ingeblazen. Met de Restitutie werd de invloedsfeer over de gehele wereld uitgebreid en de historische naam in "Internationale St. Hubertus-Orde" gewijzigd. Het oorspronkelijke kenteken van de Orde, de gouden jachthoorn, werd, in lijn met andere ridderlijke ordes, vervangen door het groene Maltezer kruis.
Vaste festiviteiten van de "Internationale St. Hubertus-Orde" zijn het 'Restitutiefeest' rond 10 mei alsmede het ordefeest (Hubertusviering) ter ere van de beschermheilige van de Orde op 3 november.
Op 19 oktober wordt in onze kerk deze Hubertus-viering gehouden die voor iedereen toegankelijk is. Er zal een vrijwillige donatie gevraagd worden en een collecte plaatsvinden, waarvan de opbrengst bestemd is voor de kerk in Brielle.