Huwelijk en jubilea

“Na de liefde die ons met God verenigt, is de huwelijksliefde de ‘grootste vriendschap’,” zegt paus Franciscus.

God heeft de mens geroepen tot de liefde, want Hij zelf is liefde en heeft de mens uit liefde geschapen. Bij de schepping heeft God de man en de vrouw in het huwelijk geroepen tot een innige gemeenschap van leven en liefde met elkaar.
Het huwelijk is een verbond. Deze band van liefde en trouw is beeld van de liefde van God voor zijn volk, van het verbond dat God voor altijd met zijn volk aangaat. Met hun ja-woord zijn man en vrouw geroepen om als gehuwden een levenslange wederzijdse band van liefde aan te gaan.

Een gelovig gezin wordt ook wel ‘huiskerk’ genoemd, omdat daar het geloof samen beleefd en verdiept kan worden in gebed en wederzijds hulpbetoon, tot opbouw van de Kerk en de samenleving. Het sacrament van het Huwelijk is teken van Gods liefde en geeft als werkzaam teken tevens de kracht aan gehuwden om in eenheid hun belofte van liefde en trouw gestand te doen. Dat is in een notendop wat het betekent als je voor de katholieke kerk gaat trouwen.
Het Huwelijk is sinds de 12e eeuw één van de zeven sacramenten. Bijzonder aan het Huwelijkssacrament is dat de man en vrouw het aan elkáár toedienen. De rol van de priester is dat hij de officiële getuige is namens de kerkgemeenschap en dat hij het huwelijk inzegent.

Trouwen voor de kerk als allebei de partners Rooms-Katholiek zijn.
Iedere gedoopte man en gedoopte vrouw die het sacrament van het Vormsel hebben ontvangen en in vrijheid hun instemming geven, kunnen het sacrament van het Huwelijk aanvragen. Dat betekent onder andere dat men meerderjarig is, niet eerder met iemand anders gehuwd is geweest en het burgerlijk huwelijk aan het kerkelijk huwelijk vooraf zal gaan (artikel 1:68 BW).

Wij zijn niet allebei katholiek. Kunnen we voor de kerk trouwen?
Verschil in confessie tussen de echtgenoten is geen onoverkomelijke hindernis voor het huwelijk, maar vraagt wel bijzondere pastorale aandacht en omzichtigheid. Voor een gemengd huwelijk tussen een katholiek en een gedoopte niet-katholiek is de uitdrukkelijke toestemming van het kerkelijk gezag nodig. Voor een huwelijk tussen een katholiek en een niet-gedoopte is uitdrukkelijke dispensatie vereist.

Voorbereiding
Kiezen voor een kerkelijk Huwelijk is een belangrijke gebeurtenis, zowel voor het paar als voor de Kerk. Daarom besteden wij ruim aandacht aan een goede voorbereiding. In het voorbereidingstraject worden handvatten aangereikt om dit katholieke en christelijke leven vorm te geven. Op deze manier leren stellen elkaar kennen en kunnen zij onder leiding van een lid van het pastoraal team ervaringen en inzichten met elkaar uitwisselen.

Vanuit het bisdom Rotterdam wordt de Pre Marriage Course en de Marriage Course aangeboden als voorbereiding op een christelijk Huwelijk. De Marriage Course is voor alle aanstaande echtparen die willen werken aan een sterke en blijvende relatie. Tijdens de cursus ga je, in een ontspannen sfeer, met zijn tweeën in gesprek over wat echt belangrijk is voor je relatie, en je verwachtingen voor de toekomst. De cursus is herkenbaar, eerlijk en opbouwend – en met een flinke scheut humor. U kunt zich hiervoor opgeven via één van de leden van het pastorale team.

In het onderstaande filmpje legt pastoor Dick van Klaveren uit Gouda uit wat het katholieke en sacramentele huwelijk is.

Aanmelden
Als u besluit tot een kerkelijk Huwelijk dan vragen wij dat ruim van te voren (minimaal zes maanden) kenbaar te maken bij pastor Konchenko (jouril@hotmail.com of 06-45144377.  Daarna verzoeken wij het bruidspaar onderstaand formulier in te vullen. Ter voorbereiding vinden er enkele gesprekken plaats met de pastor. In overleg wordt de huwelijksviering voorbereid die een persoonlijk karakter kan dragen.

Een bijdrage in de kosten voor een huwelijksviering door een teamlid bedragen € 600,00 (inclusief koor en organist, exclusief liturgieboekjes). De betaling dient vooraf te geschieden.

Huwelijksjubilea
Verschillende parochianen vieren hun dank bij gelegenheid van een jubileum tijdens een weekendviering. Een goed gebruik, om zo de gemeenschap er bij te betrekken. Heeft de familie speciale wensen, dan dient zij tijdig contact op te nemen met één van de parochiesecretariaten. De voorganger maakt dan met hen verdere afspraken.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor uw voorgenomen huwelijk.

Aanmeldformulier Huwelijk

Met dit formulier kun je jullie aanmelden voor het Huwelijk. Velden met een * zijn verplicht

  • DD dash MM dash JJJJ

 

Aankomende vieringen

2 juni 2024 om 09:30
Hoogvliet
Eucharistieviering (Eerste Heilige Communie)
2 juni 2024 om 11:30
Hellevoetsluis
Woord en Communieviering
2 juni 2024 om 09:30
Spijkenisse
Eucharistieviering (Eerste Heilige Communie)
2 juni 2024 om 11:30
Rozenburg
Eucharistieviering
2 juni 2024 om 11:30
Rhoon
Eucharistieviering (Eerste Heilige Communie)
2 juni 2024 om 09:30
Brielle
gebedsdienst
9 juni 2024 om 09:30
Hoogvliet
Eucharistieviering
9 juni 2024 om 11:30
Hellevoetsluis
Eucharistieviering
9 juni 2024 om 09:30
Spijkenisse
Woord en Communieviering
9 juni 2024 om 09:30
Brielle
Eucharistieviering (Eerste Heilige Communie)
Bekijk meer