9 november 2024

Startdag Vastenactie 2025

Gemeenschap: Algemeen
Locatie: zie informatie,

Startdag Vastenactie 2025

In november worden de Startdagen Vastenactie gehouden. Op drie zaterdagen worden verspreid over de bisdommen presentaties gegeven over de nieuwe campagne. In 2025 jaar staat ‘schoner koken’ centraal. Waarom is dat een belangrijk onderwerp? ‘Schoner koken’ draagt bij aan een betere sociaaleconomische situatie van families, aan het verminderen van ontbossing en van de uitstoot van fijnstof. Tijdens de Startdag hoort u hoe.

Op de Startdag krijgt u extra achtergrondinformatie en kunt u kennismaken met de medewerkers van Vastenactie. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega-vrijwilligers uit andere parochies.

MOV-groepen en diaconale werkgroepen, diaconaal betrokkenen en pastorale teams zijn hiervoor uitgenodigd. De Startdag vindt plaats voor de bisdommen Rotterdam en Haarlem-Amsterdam samen op zaterdag 9 november.

Locatie:
Bondsgebouw
Leidseweg 100
Voorschoten

Komt u met de auto dan is er voldoende parkeergelegenheid aan de achterzijde van het Bondsgebouw. Met het OV is de locatie ook goed bereikbaar vanaf station Den Haag CS, Leiden CS of metrostation Voorburg neemt u EBS bus 45 naar halte Krimwijk. Van deze halte loopt u in een paar minuten naar de kerk.

Programma:
10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkom en opening
10.45 uur Waarom Vastenactie
11.00 uur Presentatie van het campagneproject en de materialen
11.45 uur Parabel ‘De werkers in de wijngaard’
12.00 uur Lunch
12.30 uur Terugblik Parabel
12.40 uur Workshop “Woorden doen ertoe”
13.10 uur Liturgische afsluiting
13.30 uur Einde

 

 

Schoner koken, beter leven

Wereldwijd hebben ongeveer vier miljard mensen geen toegang tot schone, veilige manieren om te koken. Honderden miljoenen vrouwen gebruiken overwegend traditionele biomassa als hout en houtskool om de dagelijkse maaltijden voor hun gezin te koken.

De uitstoot van fijnstof en schadelijke stoffen is daarbij groot. Bovendien moet je er veel bomen voor omhakken. De negatieve gevolgen van deze manier van koken zijn groot. Voor de gezondheid van vrouwen en kinderen, voor de financiële situatie van gezinnen, voor het milieu en voor het klimaat.

Het Vastenactie campagneproject 2025 steunt een initiatief in de gemeenschappen rondom de stad Kasese in Oeganda, waar vrouwen zelf op een milieuvriendelijke en goedkopere manier van GFT afval briketten maken om op te koken.