Nieuwsblad de Zevensprong

Met de “Zevensprong” kunt u op de hoogte blijven van het nieuws van de Brielse gemeenschap. Als er een nieuwe editie verschijnt wordt dit via de email bekendgemaakt aan de abonnees. Aanmelden hiervoor kan via website@rkkerk-brielle.nl

Wilt u een papieren versie en bent u bereid om een abonnementsbedrag van € 20,00 per jaar te betalen, dan kan dat. Geef u op via redactie@rkkerk-brielle.nl en geef uw abonnementsgeld in een gesloten envelop af op de pastorie of in de brievenbus.

Zevensprong-mei-2024Hemelvaart van de Heer (hoogfeest 9 mei)

Inhoudsopgave
Van de redactie
Kopijdatum voor de Zevensprong van juni
Tijden, Plaatsen, Voorgangers en Intenties
Steun uw eigen kerk financieel
V
acatures locatieraad
Zondag 12 mei 2024: Jezus bidt ook voor jou
Tuinfeest
Vrijwilligers gevraagd voor 14 en 28 september
Eerste Vrijdag viering
Zondag 5 mei – bevrijdingsdag
Zondag 19 mei – Pinksterfeest
Meimaand = Mariamaand
Opbrengst Sam’s kledingactie
Bijbelse verhalen bij Ten Have
Steun ouder
Caritas Banneux
Over de voorkant
Mededeling-mailing
Langskomen of contact?
Opgeven van misintenties

 

Van de redactie

De redactie en inzenders wensen u leesplezier en hopelijk tot spoedig ziens in onze kerk.

Kopijdatum voor de Zevensprong van juni

KOPIJ INSTUREN TOT UITERLIJK 24 mei aan redactie@rkkerk-brielle.nl Tekst moet in .doc, .docx of .odt. Kopij in pdf wordt niet geaccepteerd. Afbeeldingen alleen ter illustratie! Deze editie verschijnt rond 1 juni 2024.

 

Tijden, Plaatsen, Voorgangers en Intenties

(Informatie onder voorbehoud)

05-05. 09:30 Brielle (W&G) Uit dankbaarheid
12-05. 09:30 Brielle (YK) Rie van der Kroon - Harte
19-05. 09:30 Brielle (TZ) Pinksteren *
26-05. 09:30 Brielle (RW) *

* Geen misintenties bekend ten tijde van publicatie.
(YK): pater Y. Konchenko, sdb (RW): pastor R. Winkelhuis
(W&G): Woord- en Gebedsviering (TZ): pastor T. van Zaal

 

Steun uw eigen kerk financieel

Steun uw eigen kerk en maak uw bijdrage over via IBAN NL25INGB0000563140 ten name van Nicolaas Pieck Mart. Van Gorcumkerk of gebruik de onderstaande QR code van de Givt app. Deze is NIET van de AKB maar een algemene donatie. Wij hebben uw steun nog steeds hard nodig!

Vacatures locatieraad

De locatieraad heeft meerdere vacatures:
- voorzitter
- secretaris
- contactpersoon Omzien Naar Elkaar
- contactpersoon Liturgie

Hoewel onze gemeenschap altijd meer vrijwilligers kan gebruiken, zijn leden van een locatieraad zeer hard nodig. Mocht u vragen hebben over de invulling van de genoemde functies, aarzel dan niet contact op te nemen met de leden van de locatieraad.

Zondag 12 mei 2024: Jezus bidt ook voor jou

 

Tijdens de viering van zondag 12 mei 2024 om 9:30 uur zal er voor de kinderen een kinderwoorddienst plaatsvinden. Na het openingsgebed (voordat de lezing uit de Schrift begint) worden de kinderen uitgenodigd om samen naar de Ten Have-zaal te gaan. Tijdens de kinderwoorddienst zal aandacht besteed worden aan het evangelie van die zondag (Johannes 17,11b-19).

H et evangelie vertelt ons hoe Jezus voor zijn dood voor ons heeft gebeden. Ook wij worden uitgenodigd om te bidden. Speciaal in deze dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren bidden we om de komst van de heilige Geest.

Bidden is niet alleen God van alles vragen en vertellen, bidden is ook stil zijn en luisteren naar God. Hij wil tot jouw hart spreken. In Jezus’ leven zien we hoe belangrijk bidden is. Heel vaak staat Hij midden in de nacht op en trekt dan de natuur in om met zijn hemelse Vader te praten en naar Hem te luisteren.
Ook vlak voor zijn dood bidt Jezus voor zijn leerlingen en alle mensen. Daar horen we vandaag in het evangelie een stukje van. Het gebed van Jezus is als een soort omarming van de wereld om iedereen bij God de Vader te brengen.

 

Tuinfeest

Het tuinfeest van dit jaar staat gepland op zondag 8 september. Schrijf deze datum maar alvast in uw agenda! U zult zeggen waarom niet in het voorjaar? Dit komt doordat de eerste Heilige communie op 9 juni staat gepland en de Ten Have zaal daar dan voor in gebruik is. En op de 4e zondag van juni, waarop we een eucharistie viering hebben, zijn er meerdere vrijwilligers met vakantie die graag willen helpen.
Tijdens het tuinfeest willen we een loterij houden. De paaskaars van 2023 hopen we dan een plekje te geven bij een parochiaan die hem graag zou willen hebben. De paaskaars zal niet de enige prijs zijn. Loten voor €2,50 kunt u de komende maanden kopen tijdens het koffiedrinken na de viering. Of stuur een mailtje als u geïnteresseerd bent naar omziennaarelkaar@rkkerk-brielle.nl De opbrengst gebruiken we om volgend jaar weer een nieuwe paaskaars te bestellen. (heeft u leuke prijzen beschikbaar dan houden we ons aanbevolen en kunt u deze bij de parochiewacht of de koffietafel inleveren).

Dan is er ook een parochiaan met een boom in haar tuin die (soms) volop pruimen oplevert. Tijdens ons tuinfeest in september wil ze graag haar pruimenjam verkopen. ( € 2,50 contant ) en de opbrengst bestemmen voor de ‘Schoenendoosactie’ die onze kerkgemeenschap al jaren ondersteunt. De jam hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Heeft u toevallig lege jampotjes met rood-wit geruit deksel dan wil zij die graag aannemen om te gebruiken voor een volgende oogst!Afgelopen jaar zijn er 123 dozen gevuld voor de schoenendoosactie.
Warm aanbevolen dus deze dag, zodat er nog meer kansarme kinderen naar school kunnen. En heeft u zelf iets dat u die dag voor dit doel wilt verkopen neem dan contact op met Bartholde vd Loos 06-15286157 of mail naar omziennaarelkaar@rkkerk-brielle.nl

Vriendelijke groet van de feestcommissie.

 

 

 

Vrijwilligers gevraagd voor 14 en 28 september

Op zaterdag 14 september is het Open Monumenten dag en op zaterdag 28 september het Korenfestival. Afgelopen jaar moesten we onze deelname aan Open Monumenten dag helaas afzeggen wegens gebrek aan vrijwilligers. Hopelijk kunnen we dit jaar wel onze deuren openen tijdens beide evenementen. Dus meldt u aan en geef aan voor welk evenement (of beide) u erbij kunt zijn als vrijwilliger. Aanmelden via de parochiewacht of secretariaatbc@rkkerk-brielle.nl

Eerste Vrijdagviering

Op vrijdag 3 mei is er om 10.00 uur in de Ten Havezaal een Woord- en gebedsviering. U bent van harte welkom. Na afloop hiervan is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.
Deze viering is tevens de laatste viering van dit seizoen, omdat in de maanden juni, juli en augustus is er tweemaal in de week gelegenheid is om een eucharistieviering bij te wonen in de Bedevaartkerk.

Zondag 5 mei – bevrijdingsdag

Op zondag 5 mei is het 79 jaar geleden, dat er eind kwam aan de 2e wereldoorlog. In de woord- en gebedsviering, die op deze zondag in onze kerk gehouden wordt, zullen we uitgebreid stil staan bij wat het wil zeggen om in Vrijheid te kunnen leven.

Zondag 19 mei – Pinksterfeest

Op zondag 19 mei vieren we het hoogfeest van Pinksteren. Anders dan in de laatste Pieckfijn staat aangegeven zal er op deze zondag een eucharistieviering zijn. Pastor T. van Zaal (voor ons geen onbekende) zal in deze viering voorgaan.

Meimaand = Mariamaand

In de meimaand geven we in de kerk bijzondere aandacht aan de persoon van Maria. In onze kerk zullen we dit doen door in alle vieringen, die in deze maand plaatsvinden, een tientje van de rozenkrans te bidden.

Opbrengst Sam’s kledingactie

Op zaterdag 13 april j.l. stonden de deuren van de pastorietuin in de Venkelstraat weer open voor het inleveren van kleding en schoenen voor het goede doel. Ditmaal was dat voor onderwijsprojecten van Cordaid in Ethiopië. Gezegend met prachtig weer was ook de opbrengst weer bijzonder mooi. Aan het eind van de ochtend stond de teller stil op 90 volle zakken met kleding en schoenen. Bij elkaar goed voor 480 kilo. Wij willen alle goede gevers namens Sam’s kledingactie hartelijk bedanken.

De eerstvolgende kledinginzameling zal in oktober plaatsvinden.

Bijbelverhalen bij Ten Have

In de maanden maart en april hebben we met elkaar de films over het leven, lijden en sterven van Jezus bekeken. Deze films gaven een heel mooi, maar ook indringend beeld van de persoon van Jezus. Het was mooi om deze films zo met elkaar te kunnen bekijken. In de komende maanden liggen de filmvertoningen stil. Wij zullen ze in de maand oktober hervatten. Tegen die tijd zullen we u hierover informeren.

 

Steun ouder

Wordt jij steunouder in Voorne aan Zee?

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Soms kan een ouder daar wel wat helpende handen bij gebruiken. Heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken door heel praktisch een gastvrij thuis te bieden aan één of meer kinderen? Dan leren we je graag kennen!

Iets voor jou? Neem dan contact op met:
Romy Hoogeveen steunoudercoördinator
06 5057 1889 voorneaanzee@steunouder.nl

NIET ALLEEN
It takes a village to raise a child” is niet voor niets een beroemde uitspraak geworden. Voor alle ouders is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als die nodig is. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze gezinnen wat hernieuwde ademruimte. Jouw hulp als steunouder helpt te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of verergeren. Je biedt een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee geef je ouders ruimte om op adem te komen en het is fijn om te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.
Je wordt 1 of 2 dagdelen per week steunouder.
Je krijgt een training.
Wij begeleiden jou en het gezin waaraan jij gekoppeld bent.

Steunouder zijn geeft ons de mogelijkheid om anderen te helpen die in een minder gemakkelijke levenssituatie zitten dan wij.”
Bij tante Teuntje konden kinderen terecht voor wie thuis onvoldoende tijd en aandacht was. Zo werd zij voor een van ‘haar’ kinderen de inspiratiebron om SteunouderNL op te richten. * tante Teuntje m/v
Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen en ouders. Een gezin, een echtpaar (jong of oud) of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Eén of twee dagdelen per week bieden ze een gastvrij thuis aan een kind.
Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

VOOR WIE?
Je wil het liefste zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Je kunt wel wat extra hulp gebruiken als het zorgen voor je kind(eren) je even teveel is of als je weinig mensen kent waarop je kunt terugvallen.

HOE?
Je spreekt af dat je kind een keer per week naar de steunouder gaat. We zoeken iemand dicht bij jou in de buurt. Om te beginnen voor drie maanden, maar vaak ook langer. Altijd in overleg met jou. De meeste kinderen vinden het leuk extra aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen en genieten van hun uitjes naar de steunouder. En als ouder kun je de zorg voor je kind een beetje delen met iemand anders en sta je er minder alleen voor.
Steunouder is vrijwillig en gratis.
De veiligheid van jouw kind is ook voor ons belangrijk. Steunouders worden gescreend en getraind en ze moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben.

Caritas Banneux

ÉÉNDAAGSE BEDEVAART € 70,- per persoon

Zaterdag 15 juni

Maandag 26 augustus
We vertrekken vanaf verschillende opstapplaatsen in het bisdom en verwachten na een koffiestop rond 12:00 uur aan te komen in Banneux.

Programma
-Bezoek aan de Verschijningskapel en bidweg naar de bron
-Heilige Mis, welke wordt opgedragen voor de intenties die u onderweg kunt opgeven
-Plechtig lof met Pelgrimszegening, daarna afscheid bij de bron met zegening van de devotionalia
-Uiterlijk 16.15 uur vertrek uit Banneux
-Diner in Limburg

Opstapplaatsen voor de 1-daagse bedevaarten
-Leiden, station Transferium (Plesmanlaan 102)
-Den Haag, Centraal station
-Delft, Centraal station
-Rotterdam, Schouwburgplein (ingang Doelen)
De opstaptijden worden u in de bevestiging meegedeeld.

Aanmelding voor alle bedevaarten
Mw. Paula Opstal-Ammerlaan, Westlaan 62, 2641 DN Pijnacker, tel. 015 3693148 / 06 27220280
Dhr. Gerard de Bruijn, Polderweg 12a, 2493 ZA ’s Gravenhage, tel. 06 57841643

Wilt u met de opgave voor een bedevaart niet te lang wachten? Reserveer s.v.p. tijdig, wij willen u niet teleurstellen. Enkele weken voor de bedevaartsreis krijgt u een programma met de juiste gegevens en verzoek om betaling toegestuurd. De vertrektijden worden in de bevestiging meegedeeld,
Het aantal plaatsen voor de bedevaarten is beperkt. Slechts bij tijdige betaling is er een definitieve plaats voor u gereserveerd.

Belangrijk om te weten: Bij alle bedevaarten is een geldig legitimatie bewijs nodig.
Alle geplande bedevaarten onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen!

Over de voorkant

Op Hemelvaartsdag wordt binnen het de Kerk herdacht dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn Vader in de hemel, negenendertig dagen na zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag.

Mededeling-mailing

Wie nog actueler nieuws wilt ontvangen dan in dit blad staat, kan zich aanmelden via website@rkkerk-brielle.nl met als onderwerp “Aanmelding Mededeling mailingof via onze website https://hhnicolaaspieckengezellen.nl/kerken/brielle

De berichten van deze mailing hebben een link waarmee u direct door kunt klikken naar het nieuws op de “Mededelingen” pagina van de website.
Via deze mailing wordt:
- mededelingen verspreid die tussen de edities van de Zevensprong (en zeker van de Pieckfijn) door komen;
- bericht van overlijdens; vanwege de AVG zullen alleen in de mailing de volledige namen worden vermeld.
- bericht gegeven van het verschijnen van de digitale versies van de Zevensprong.

Langskomen of contact?

Bent u opgenomen in het ziekenhuis, bent u thuis langdurig ziek of wilt u om een andere reden, dat iemand uit de parochie bij u langs komt of contact met u opneemt: laat het ons weten. U kunt bellen met Miep Hink 416 291 (telefoonnr. vermeld met toestemming) en met de parochiewacht 0181-412 142 (maandag t/m donderdag van 9:30-11:30 uur.)

Opgeven van misintenties

U kunt uw misintenties opgeven via het formulier op de website of via de parochiewacht. Vrije misintenties, zoals bijv. 25 jarig huwelijk, kunt u opgeven via misintenties@rkkerk-brielle.nl. Per misintentie vragen wij u een stipendium van € 10,00. U kunt deze betaling doen naar IBAN NL25 INGB 0000 5631 40 t.n.v. Nicolaas Pieck Mart. Van Gorcumkerk in Spijkenisse o.v.v. Misintenties Brielle.

 

Aankomende vieringen

4 mei 2024 om 19:00
Rozenburg
Eucharistieviering
5 mei 2024 om 09:30
Hoogvliet
Eucharistieviering
5 mei 2024 om 11:30
Hellevoetsluis
Eucharistieviering
5 mei 2024 om 09:30
Spijkenisse
Eucharistieviering
5 mei 2024 om 11:30
Rozenburg
Eucharistieviering
5 mei 2024 om 09:30
Brielle
gebedsdienst
5 mei 2024 om 11:30
Rhoon
gebedsdienst
9 mei 2024 om 09:30
Hoogvliet
Eucharistieviering
9 mei 2024 om 11:30
Hellevoetsluis
Eucharistieviering
12 mei 2024 om 09:30
Hoogvliet
Eucharistieviering
Bekijk meer