Christenen en Joden gedenken de Sjoa in Rotterdam
Op 27 april a.s.organiseert het Sjoa Beraad Rotterdam twee activiteiten:
7.000 Namen noemen op 27 april
Op het Grote kerkplein tegenover de Laurenskerk in Rotterdam worden 7.000 namen genoemd. Het zijn de namen van de 7.000 joodse Rotterdammers en van Joden van de Zuid-Hollandse eilanden: Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten. Zij zijn in 1942 en 1943 door de nazi’s vanuit Rotterdam via Westerbork per trein naar de vernietigingskampen in Oost-Europa vervoerd en daar vermoord. Door hun namen te noemen herdenken we hen. Zij hebben immers geen grafsteen waar je naar toe kunt gaan om hen te herdenken. Zij waren Rotterdammers (en eilanders) zoals wij vandaag, en ze horen bij onze (stads)geschiedenis. We willen hen niet vergeten. Daarom noemen we hun namen, van 's morgens 05.30 uur tot 's avonds 18.00 uur. Meer dan 100 mensen doen daar aan mee: oud en jong, jood, katholiek, protestant, moslim, humanist, atheïst. Ieder van hen vindt het belangrijk daaraan mee te doen. Politici, kunstenaars, sporters, maatschappelijk werkers, allen lezen iedere naam afzonderlijk voor. Wilt u namen noemen, om persoonlijke reden of om te helpen de herinnering aan deze vermoorde stadsgenoten levend te houden? Geef u dan op bij info@Sjoaberaadrotterdam.nl.
Herdenking op 27 april 2025
Ook op 27 april, om 19.00 uur, vindt de Sjoa* herdenking plaats in de Laurenskerk. Dit jaar is het 41 jaar geleden dat die herdenking voor het eerst plaatsvond. Het Sjoa Beraad Rotterdam organiseert deze herdenking in een bijeenkomst met muziek, zang, een redevoering, en het aansteken van kaarsen. Dit jaar is mevrouw dr. Liesbeth Levy uitgenodigd om een redevoering uit te spreken. Zij spreekt over wat het betekent om van de tweede generatie te zijn: altijd op het ergste voorbereid.
We nodigen u van harte uit naar de herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk te komen.
Herdenken nog nodig?
In deze tijd met verschrikkingen in Israël en Gaza, horen we vaak de vraag: waarom herdenken jullie nog de doden uit de Tweede Wereldoorlog?
Herdenken is meer dan ooit belangrijk. Het herdenken van deze Rotterdammers, van de eilanders, van de meer dan 100.000 Joden uit Nederland, is geen politiek statement. Het is geen keuze voor Israël of Hamas. Wat op 7 oktober 2023 en daarna is gebeurd, is verschrikkelijk, en wat in Gaza gebeurt, is ook verschrikkelijk.
Met herdenken staan we een moment stil bij de dood van joodse burgers die vermoord zijn ómdat ze Jood waren. In deze tijd waarin antisemitisme, en ook anti-islam aanwezig is, waarin vrede niet vanzelfsprekend is, herdenken we.
Het Sjoa Beraad Rotterdam is een stichting waarin leden van Rotterdamse kerken en synagogen samen de herdenking voorbereiden en ook het Namen noemen organiseren.
De stichting is een onafhankelijke, ideële stichting, die geen subsidie ontvangt. U kunt het werk van het Sjoa Beraad Rotterdam steunen met een gift op bankrekeningnummer NL29 INGB 0102 633355, t.n.v. Stichting Sjoa Beraad Rotterdam. De stichting heeft een ANBI-nummer.
www.sjoaberaadrotterdam.nl.
Dideri Mattijsen
*Sjoa: vernietiging. De dag der vernietiging ( Jom ha Sjoa) is de gedenkdag voor de holocaust, de dag van de vernietiging van het getto van Warschau, waarin alle Joden uit Warschau waren samengebracht, na een dapper verzet van de Joden, door de nazi's werd vernietigd in 1943.