1 november 2023 t/m 2 november 2023

Vier.nu: Allerheiligen en Allerzielen

Gemeenschap: Algemeen
Locatie: zie informatie,

Vier.nu geeft informatie en roept op om de hoogfeesten mee te vieren in de eigen parochie

Op 1 en 2 november viert de Katholieke Kerk Allerheiligen en Allerzielen. Wat vieren we met Allerheiligen? Waar bidden we voor met Allerzielen? De website Vier.nu geeft antwoord op deze vragen en meer.

Behalve informeren wil de site mensen oproepen om de hoogfeesten mee te vieren in de eigen parochie. Een belangrijke link op de website gaat daarom naar de webpagina ‘zoek parochie’. Als op de parochiesite in het vieringenrooster te zien is waar en wanneer Allerheiligen en Allerzielen wordt gevierd, is dit met name voor kerkgangers die niet regelmatig naar de kerk komen behulpzaam. Op de website vinden parochies ook campagnemateriaal.

Over Allerheiligen zegt de website: “Met het Hoogfeest van Allerheiligen worden in één viering alle bekende en onbekende heiligen geëerd. Heiligen zijn alle mensen die na hun leven op aarde in de hemel bij God zijn. De Katholieke Kerk vindt het belangrijk deze heiligen te eren, omdat zij als het ware een venster zijn op de Heiligheid van God. Tijdens de kerkelijke viering van Allerheiligen komt het thema ‘het einde der tijden’ aan bod. Het leven van de heiligen die in de hemel zijn, wordt herdacht en als voorbeeld gesteld voor een goed christelijk leven.”

Over Allerzielen: “In de viering met Allerzielen wordt de ‘Getijden voor de Overledenen’ gebeden. De gezangen, psalmen, lezingen en voorbeden staan in het teken van de menselijke sterfelijkheid en Gods barmhartigheid en rechtvaardigheid. De openingstekst van de Allerzielenmis is dezelfde als die van een uitvaartmis: ‘Requiem aeternam dona eis, Domine: et lux perpetua luceat eis.’ Oftewel: ‘Heer, geef hen de eeuwige rust en moge het eeuwig licht hen verlichten.’ Hiermee bepleiten gelovigen een plekje in het hiernamaals voor hun dierbaren.”

  • Naar Vier.nu
  • Wat is Vier.nu? In een video van minder dan één minuut: