
Kardinaal Robert Francis Prevost (69) is op donderdag 8 mei door de kardinalen in het conclaaf gekozen als de nieuwe paus. Dat er een beslissing was gevallen werd rond 18.00 uur bekend gemaakt met witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel. Om 19.30 uur werd de nieuwe paus, die afkomstig is uit de Verenigde Staten, gepresenteerd met de bekende woorden Habemus Papam. Hij koos de naam Leo XIV en hij groette de menigte met de woorden “Vrede zij u!”
In een reactie zegt bisschop Van den Hende: “De paus groette de mensen op het Sint Pietersplein met de woorden van Jezus Christus, de verrezen Heer: ‘Vrede zij u.’ Hij richtte deze vredesgroet tot heel de wereld. Dat is actueel. Paus Leo XIV geeft aan dat hij staat voor de blijde boodschap van vrede en eeuwig leven, die voor iedereen bestemd is.”
“Op het balkon van de Sint Pieter heeft paus Franciscus nog niet zo lang geleden in zeer kwetsbare toestand de mensen in één zin een gezegend paasfeest toegewenst. Pasen is het feest van de verrijzenis. Nu paus Leo XIV op datzelfde balkon staat en hij spreekt de woorden uit ‘Vrede zij met jullie’ dan pakt hij de draad op van de boodschap van Pasen. In deze paastijd, die voor ons als katholieken tot Pinksteren duurt, heeft paus Leo meteen bij zijn aantreden de toon gezet. Hij gelooft in het eeuwig leven, hij gelooft in de liefde van Jezus Christus en die wil hij alle mensen in de wereld, ook in oorlogsgebieden, toebidden en toewensen.”
“Ik denk dat hij best veel kardinalen en bisschoppen kent”, vervolgt de bisschop. “Hij is sinds een aantal jaren hoofd van het dicasterie voor de bisschoppen, waar bisschopsbenoemingen worden voorbereid. Veel kardinalen zullen hem inmiddels wel kennen omdat hij op zo’n belangrijk dicasterie van het Vaticaan werkzaam is. Hij is iemand die met het Vaticaan en Rome bekend is.”
“Hij is iemand die goed luistert, die bescheiden is en sterk ook de liefde van Christus centraal stelt, heel bijzonder gevoed in het sacrament van de eucharistie.”
“Na de jezuïet paus Franciscus, is ook de nieuwe paus een religieus, lid van de religieuze orde van de augustijnen. Hij heeft ook in Rome gewerkt als overste van zijn orde”, aldus de bisschop. “Hij is wel voorbereid voor deze zware taak, denk ik. Hij heeft ervaring op bestuurlijk niveau in de Wereldkerk. Hij komt uit Noord-Amerika, maar werd ook uitgezonden naar Zuid-Amerika. Hij spreekt verschillende talen. Met zijn geloof en al zijn ervaring komt hij denk ik een heel eind als nieuwe paus.”
“Hij heeft als naam gekozen voor Leo XIV. Dat is een bijzondere naam. Zijn voorganger paus Leo XIII, die paus was van 1878 tot 1903, staat in de Kerk bekend als een paus die heel sterk de sociale leer van de Kerk op de kaart gezet heeft. Hij heeft heel sterk gepleit voor rechten van mensen in hun arbeid en de waardigheid van de menselijke persoon, en ook voor de mogelijkheid voor gezinnen om zich te vestigen met onderwijs en gezondheidszorg. In de tijd van paus Leo XIII was er veel aan het veranderen. Mensen van het platteland trokken naar de grote steden om te werken als arbeider in de fabrieken. Met zijn encycliek Rerum Novarum heeft hij in 1891 de toon gezet om vanuit het geloof te bouwen aan een rechtvaardige samenleving. Dus als de nieuwe paus nu voor de naam Leo kiest is dat zeker verbonden met dat programma van Leo XIII.”
“Ik heb de nieuwe paus twee keer ontmoet”, vertelt de bisschop. “Dat was bij twee vergaderingen van voorzitters van de Europese bisschoppenconferenties (CCEE). Toen heb ik een indruk van hem gekregen als iemand die goed luistert, die bescheiden is en sterk ook de liefde van Christus centraal stelt, heel bijzonder gevoed in het sacrament van de eucharistie. Daar heeft hij bij een van de vergaderingen uitgebreid over gesproken. Hij is klein van gestalte, groot in zijn bestuurlijke mogelijkheden.”
“Het Vaticaan is voor hem een bekende wereld. Hij zal ook zijn ervaring meebrengen vanuit Latijns-Amerika en Noord-Amerika en ook zijn ervaring als religieus. Een man van gebed, iemand met bestuurlijk inzicht en met kennis van de wereld. Een herder die in geloof en liefde veel voor de Kerk zal kunnen betekenen.”
Lees ook:
Kardinaal Robert Francis Prevost gekozen tot nieuwe paus (rkkerk.nl)
foto: Ramon Mangold
Op Tweede Paasdag, 21 april 2025, overleed paus Franciscus op 88-jarige leeftijd. De gezondheid van de paus was de laatste maanden heel kwetsbaar, maar op Eerste Paasdag was hij nog op het Sint-Pietersplein om de gelovigen te begroeten. Zijn dood kwam daarom toch als een onverwachte schok.
Op rkkerk.nl reageren kardinaal Eijk en bisschop Van den Hende op het overlijden van de paus. Kardinaal Eijk noemt naast “de gave van de bemoediging” het grote hart dat paus Franciscus had voor de zwakkeren in de samenleving. “Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen gemarginaliseerden. Ook benadrukte hij in duidelijke woorden de beschermwaardigheid van het leven, van het begin tot het einde.” Ook bisschop Van den Hende benoemt in zijn reactie hoe paus Franciscus opkwam voor onder anderen de armen en plaatst dit in de context van de missionaire opdracht van de Kerk om de vreugde van het evangelie te blijven verkondigen.
Ook is op rkkerk.nl een korte biografie van paus Franciscus gepubliceerd. Op 13 maart 2013 werd Jorge Mario Bergoglio gekozen tot paus. Hij koos als pausnaam Franciscus, naar Sint Franciscus van Assisi. Sint Franciscus was de man van de armen, de eenvoud, de interreligieuze dialoog, de zorg voor de schepping en van vrede. In zijn geest ging paus Franciscus in 2013 aan de slag. Net zoals Sint Franciscus was paus Franciscus de mensen pastoraal nabij. Dat kwam bij hem op de eerste plaats.
Lees op rkkerk.nl de reactie van kardinaal Eijk en bisschop Van den Hende
Lees op rkkerk.nl de korte biografie van paus Franciscus
Net zoals Sint Franciscus was paus Franciscus de mensen pastoraal nabij. Dat kwam bij hem op de eerste plaats.
Katholiekleven.nl plaatste een korte terugblik op zijn leven en de boodschap die paus Franciscus aanreikte in de vier encyclieken die hij schreef tijdens zijn pontificaat. Dat zijn Lumen Fidei (2013), Laudato si’ (2015), Fratelli tutti (2020) en Dilexit nos (2024).
Lumen Fidei gaat over geloof in samenhang met hoop en liefde en gaat ook in op de thematiek van geloof en rede. Laudato si’ is de eerste encycliek die nadrukkelijk aan de milieucrisis gewijd is. Hierin benadrukt de paus het belang van een ‘ecologische bekering’. Fratelli tutti gaat over de broederschap en sociale vriendschap. De paus bepleit erin de opbouw van een broederlijke samenleving en dat daarbij iedereen nodig is. Dilexit nos vraagt om het belang van het hart te herontdekken. “Onze echte persoonlijke geschiedenis wordt opgebouwd met het hart”, schrijft de paus daarin. “Aan het eind van ons leven zal alleen dat ertoe doen.”
Vanwege het overlijden van paus Franciscus op maandagochtend 21 april was er in de middag een persontmoeting namens de Nederlandse R.-K. Bisschoppenconferentie. Bij deze persontmoeting sprak Mgr. Van den Hende als voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Katholiekleven.nl verzorgde een livestream van deze persontmoeting.
In overleg met fotograaf Ramon Mangold stelt katholiekleven.nl een foto beschikbaar voor parochiebladen en websites van parochies.
Lees over de boodschap van paus Franciscus in zijn vier encyclieken
Bekijk op katholiekleven.nl de livestream van de persontmoeting
Lees de introductie van bisschop Van den Hende bij de persconferentie
Meer informatie over de foto van de paus voor parochies
Lees ook:
Op 1 juni 2025 stopt de secretaris van het parochiebestuur Els Boender. De bisschop had haar permissie gegeven om nog iets langer te blijven, maar dat houdt nu toch echt op.
De secretaris vertegenwoordigt officieel de parochie samen met de pastoor. Dus we hebben juridisch echt een secretaris nodig!!
Samen met de voorzitter (de pastoor), de vice-voorzitter en de penningmeester vormt de secretaris het dagelijks bestuur van de parochie.
Maar het leukste aan het secretaris zijn, is het contact en de samenwerking met alle locaties van de parochie.
Wat doet een secretaris?
- Voorbereiden van de maandelijkse bestuursvergaderingen (datum, agenda, ingekomen stukken enz)
- Notuleren van de bestuursvergaderingen
- Contactpersoon namens de parochie voor het bisdom, particuliere en (semi-) overheidsinstanties en parochianen.
- Coördineert projecten zoals het invoeren en opschonen van de ledenadministratie.
- Heeft een goed contact met de leiding van de locaties en woont namens het bestuur de vergaderingen van één locatieraad bij.
Op het secretariaat wordt veel administratief werk verricht. Daarom is er een betaalde administratief medewerker. Daar werkt de secretaris dan ook nauw mee samen.
Secretaris is een vertrouwelijke functie waar een VOG voor nodig is.
De secretaris kan het werk veelal thuis doen, maar is zeker één ochtend in de week aanwezig op het secretariaat in Spijkenisse.
Els en de overige medewerkers van het secretariaat zijn zeer zeker bereid om u goed in te werken.
Heeft u bestuurlijke en/of secretariële ervaring, houdt u van teamwerk, woont u binnen de parochie, bent u jonger dan 71 jaar en bent u geïnteresseerd of heeft u nog vragen…..
neem dan contact op met Els Boender, 06-51115724 of bestuur@rk-npg.nl
De R.K. parochie HH. Nicolaas Pieck en Gezellen bestaat uit zes kerken die gevestigd zijn in Brielle, Hellevoetsluis, Hoogvliet, Rhoon, Rozenburg en Spijkenisse.
Centraal parochiesecretariaat
H. Felicitaskerk
Hekelingseweg 15
3206 LA Spijkenisse
Maandag t/m donderdag 8.00-13.00 uur
Telefoon: 06 5111 5724
E-mail: centraal@rk-npg.nl
KVK: 74879847
De contactgegevens van de geloofsgemeenschappen vindt u onder 'geloofsgemeenschappen'.
Copyright: Nicolaas Pieck en Gezellen
Website door: Webheld.nl